HomeSitemap
  • Nederlands
  • Frans
Home
Sameena Nyaz PDF Afdrukken E-mail
Ball naaister in Chak Gillan (Pakistan)Sameena Nyaz is 18 jaar oud en single. Ze woont in een dorpje genaamd Chak Gillan , dichtbij Sialkot (Pakistan ) , de hoofdstad van het voetbal productie. Sameena is het vijfde kind van het gezin Nyaz . Haar vader runt een kleine kantine in het voetbal naaien centrum, gelegen op slechts 200 meter van haar appartement . Het naaicentrum werd  zeven jaar geleden gebouwd door Talon Sports, de eerste leverancier van fair trade ballen . Sameena werkt er ook. Het naaicentrum was een van de eerste waar  vrouwen ballen naaien. Nadat het niet meer mogelijk was om thuis ballen te naaien dit met het doel om kinderinderarbeid af te schaffen.

Het naaien van voetballen voor grote merken is in  fabriekshallen  geconcentreerd in de stad. In deze fabriekshallen werken de mannen.

Daar er een verbod is op thuiswerk voor het maken van de ballen lijden vooral de vrouwen.
De vrouwen kunnen het werk niet langer combineren met het gezin met kinderen, de stad is te ver weg.
Mannen en vrouwen kunnen ook niet in een ruimte werken. Op deze manier wordt het hele gezin getroffen door minder inkomen. Gelukkig is er nu ook een naaicentrum in het dorp waar de vrouwen weer aan het werk kunnen.

Sameena heeft zes zussen en vier broers . Twee van de oudere werken in het naaicentrum. Het loon is laag voor de naaisters. Alleen voor Fair Trade ballen wordt een eerlijk salaris betaald  hier kunnen ze de basisbehoeften, zoals voedsel , onderdak en kleding  financieren. Sameena heeft nooit de kans gehad naar school te gaan.De familie bezit een kleine hut en een moestuin. 

Onlangs moest Sameena schildklier geopereerd . Alleen de pleister op haar hals is een herinnering aan de operatie. Alle kosten werden gedragen door de Talon Fair Trade Welfare Society - een gezondheidszorg, mogelijk gemaakt door de fair trade- premies.